APEL SOLEMN pentru DEZAMORSAREA TENSIUNILOR SOCIALE din Romania

si respectarea obligatiilor Romaniei ca Stat Membru UE

Abonare gratuita

Magnitudinea nelinistilor si a crizei interne din Romania este in mare masura influentata, de fapt, de o transpunere foarte ezitanta si fluctuanta a dreptului comunitar si de o asumare partiala si fragmentarista a obligatiilor ce ne reveneau tuturor, dar in primul rand Guvernului, ca Stat Membru UE cu drepturi aproape depline, dupa indeplinirea conditiilor speciale impuse prin asa-numitul Asterisc (anume, posibilitatea activarii clauzei de salvgardare contra Romaniei, pastrata prin mentinerea monitorizarii Romaniei prin MCV - Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana prin Tratatul de Aderare).


In urma agitatelor evenimente din ultimele zile, - asa cum am reliefat si in Documentul de Pozitie pe care l-am elaborat in octombrie 2010 si dezbatut la Masa Rotunda, organizata cu acel prilej, in prezenta Inaltului Reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene -, consideram ca se cuvine sa lansam un Apel Solemn catre toate fortele responsabile din interior si din exteriorul tarii, in special Comisiei Europene, fata de care am transferat oficial, ca Stat Membru UE, mare parte a prerogativelor de legiferare si executive, pentru a contribui decisiv la calmarea situatiei tensionate.

Aceasta “calmare”, in actualele circumstante, nu poate veni, in niciun caz, prin noi masuri coercitive (gen Stare de Urgenta, pe care o vedem foarte previzibil a fi decretata in urmatoarele zile) impuse cetatenilor romani - ce trebuie tratati in litera si spiritul Declaratiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - , ci prin initierea in regim de urgenta a unui set de masuri prioritare pentru redresarea graduala a situatiei din tara:

Asteptam sa va exprimati civilizat si onest observatiile, sugestiile, recomandarile si completarile Dvs pentru a putea relansa cu adevarat atat dialogul constructiv in Romania, cat si intregul proces de integrare reala a Romaniei in concertul natiunilor europene si Uniunea Europeana, ca atare.

Pentru conformitate,
Sever AVRAM - Presedinte executiv EUROLINK - Casa Europei

Sever AVRAM a fost co-fondator si editor al primelor saptamanale indepedente de mare tiraj de dupa 1989, “Zig Zag” si “Expres Magazin”. A lucrat ca si analist si consultant pentru Radio “Europa Libera” (corespondent diplomatic), Comisia Europeana si programele finantate de aceasta in Romania. Este fondatorul Casei Europei din Bucuresti, infiintata in martie 1007, plasata sub autoritatea onorifica a Prof. Neagu DJUVARA, ulterior a Ambasadorului Liviu BOTA, fost Secretar general adj ONU. Coordoneaza actualmente atat Platforma Societatii Civile “EU-RO Clearing Funds”, cat si Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii si “Social Innovation Europe” (Londra, cu sprijinul DG Enterprise-Comisiei Europene).