Bilant revelator: doar 1,04% cheltuiti din fondurile europene pentru transporturi

Slaba utilizare a banilor UE in domeniul infrastructurii este pusa de oficiali pe seama Parlamentului

Abonare gratuita

Conform vechilor practici de eleganta pasare a raspunderii, directorul Autoritatii de Management pentru gestionare Fondurilor Europene in domeniul Transporturilor (POS Transport) motiveaza foarte slaba accesare a acestor finantari in valoare de 4,6 miliarde euro tot prin lacunele si capcanele legislative (altfel spus, raspunderea directa a Parlamentului) care greveaza posiblitatea practica a utilizarii acestora. Merita sa precizam ca, in trecut, conducerea acestei autoritati a declinat orice participare la dezbaterile publice nationale si regionale pe care Platforma "EU-RO Clearing Funds", coordonata de EUROLINK-Casa Europei, le-a organizat - inca din anul 2006 - pentru a anticipa eficient procesul absorbtiei.

In realitate, intrucat se apropie noi audituri din partea Comisiei Europene, care urmeaza sa stabileasca eficacitatea gestionarii acestor programe, reprezentanti ai unora dintre autoritatile de management incearca sa justifice ineficienta si "lentoarea" cu care s-a derulat pana in prezent procesul. Pe de alta parte, dincolo de obstacolele legislative invocate, ce ar fi trebuit avute insa in vedere de la inceput, principala problema ramane, de fapt, dezinteresul politicienilor romani pentru aceste linii de finantare care dau castig, de regula, unor consortii internationale, direct la Bruxelles - asadar fara "intermediere"/comisionare de la Bucuresti. Totusi, conform aceluiasi articol din revista "Capital" (8 martie 2011), 48 milioane de euro ar fi fost folosite, fara insa a se preciza concreta lor destinatie.

Componenta tragi-comica a interviului mentionat consta in faptul ca tocmai organizatiile neguvernamentale de mediu ar fi fost piedica principala in calea ritmului accesarii - declaratie care, in orice alt Stat UE, ar fi urmat sa atraga un blam inevitabil asupra unui oficial. In asemenea context, este de presupus ca - in absenta unor reale prerogative clare de sanctionare din partea ACIS, in consultare permanenta cu Comisia Europeana, ca si creier al intregului proces - nu se vor inregistra progrese semnificative in domeniul ameliorarii/dezvoltarii infrastructurii de transporturi a Romaniei.