EURONEWS devine polul global al inovarii informationale

Aniversarea a 20 de ani de transmisie a postului de televiziune EURONEWS

Abonare gratuita

Invitat de "ambasadorul special" al EURONEWS in Romania, jurnalista Laura DAVIDESCU, am avut ieri ocazia sa reprezint atat Fundatia EUROLINK-House of Europe, care editeaza newsletter-ul de fatza, dar si pe colegii de la revista lunara "Comunicatii Mobile", partener media permanent al fundatiei, la aniversarea a 20 de ani de transmisie a postului de televiziune multilingv mentionat.

Evenimentul s-a constituit in sine intr-un exercitiu de democratism al inter-comunicarii in era digitala. Participantii au avut ocazia sa interactioneze si sa relateze permanent, in timp real, cu conferinta de bilant a celui mai important post european de profil. Presedintele Director General EURONEWS, Dl Michael PETERS, el insusi un eurofil, dupa toate aparentele, desi finantist la origine, a fost - de la Paris - gazda impecabila a show-ului mediatic extins la scara a 20 de capitale, de pe mai toate meridianele si paralelele lumii… Intr-adevar, presedintele are cu ce se mandri, iar proiectele de extindere si transformare mondiala ale EURONEWS - “veritabil Hub planetar al informatiei”, cum a fost caracterizat cu aceeasi ocazie, sunt in plina derulare. O atesta fie si numai deschiderea continua a noi si noi redactii locale, precum cele de la Atena si Budapesta (operatiune in curs in cea din ultima tara mentionata) si mai ales orientarea tot mai indrazneata catre alte orizonturi: Washington, Istanbul si Dubai. Romania este si ea un proiect in lucru, in curs de conturare practica, pentru viitorul nu foarte indepartat, din cate a mentionat insusi Presedintele Director General TVR, Dl Claudiu SAFTOIU, prezent la reuniunea televizata.

Dintre noutatile la cald prezentate, as mentiona indeosebi parteneriatele speciale avute in vedere de EURONEWS cu YouTube, Google Hangout si Google pentru a permite, dupa modelul dialogului oferit cu Presedintele Comisiei Europene, o comunicare mult mai directa intre cetatenii de pretutindeni si liderii mondiali ai etapei. Intr-adevar, putem intari faptul ca atat la nivel editorial, cat si tehnologic, postul se afla intr-o mare febra a innoirii, fara prejudecati, obtuzitati sau vreun fel de partizanate legate de distante, culturi diferite, confesiuni religioase sau circumstante istorice deosebite prin care o zona geo economica sau alta trece temporar. In acest sens, sta marturie si faptul ca amandoi liderii executivi ai canalului sunt de origine romana, fiind vorba de Lucian SARB care a lucrat pentru TVR in trecut, respectiv Peter BARABAS, provenit din presa scrisa si format la scoala de jurnalism a BBC Londra.

Sa ne mandrim, asadar, cu ei, precum ne-am mandrit si cu alti romani celebri precum Dana SPINANT, care a condus saptamanalul international "European Voice" sau Dan LUCA, care este fondatorul portalului EurActiv la Bruxelles. Le dorim, asadar, in acest moment aniversar sa fie animati de aceeasi frenezie profitabila informational si intelectual, sa imprime acelasi dinamism vizionar in fruntea marii echipe de peste 800 de jurnalisti pe care o coordoneaza impecabil de la Lyon, dand, nu in cele din urma, sansa si romanilor sa perceapa mai clar si cat mai nuantat trendul schimbarilor prin care intregul continent si identitatea europeana trec in aceasta captivanta etapa. Astfel, implicit, de pilda si prin proiectul GEN’EUROPE, cum a sustinut si tanarul presedinte al EURONEWS, postul va prilejui in mod cert animarea celei mari retele sociale deschisa, capabila sa favorizeze impartasirea ca si concept cheie si schimbul intens de idei intre cat mai multi europeni.

Sever AVRAM
EUROLINK-House of Europe