IC&T Innovation Hub in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii ia startul la cursa pentru Inovarea UE

Sumar Raport Executiv al misiunii DG Enterprise, august 2011

Abonare gratuita

La sediul Clubului Oamenilor de Stiinta al Academiei Romane, dupa cum am informat anterior, a avut loc recent -, in prezenta Directorului Coordonator al Flagship-ului FuturICT Knowledge Accelerator, Prof. Dr. Steven BISHOP (University College London), din partea DG Enterprise a Comisiei Europene, evenimentul de lansare al Hub-ului de Inovare social-economica prin IC&T, in Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, cu sediul in Capitala Romaniei si coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

Reuniunea s-a plasat in continuarea eforturilor intreprinse de Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, fondata in luna mai 2011, sub Presedintia E.S. Dlui Ambasador Liviu BOTA, in prezenta si cu amabilul sprijin al Coordonatorului National al Strategiei UE al Regiunii Dunarii si al Presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Totodata, mentionam ca, la eveniment, au formulat mesaje/puncte de vedere, au acordat sprijin si/sau si-au exprimat suportul institutional inalti reprezentanti ai unor prestigioase institutii printre care mentionam:

In contextul sfidarilor actuale puse in calea implementarii Strategiei UE 2020 si Planul "Innovation Union", precum si al provocarilor globale asupra competitivitatii/inovarii in Europa, Reprezentantul Flagship-ului CE a explicat invitatilor si participantilor mecanismele de actiune, principalele obiective si mize ale programului de inovare stiintifica si tehnologica pe care il coordoneaza. De asemenea, Prof Steven BISHOP a dialogat cu participantii care au prezentat proiectele lor de inovare propuse, in principal vizand Regiunea Dunarii, respectiv Bazinul Marii Negre, pe care intentioneaza sa le promoveze in viitorul apropiat, inclusiv prin intermediul noilor forme de sprijin financiar ale Comisiei Europene.

Pe de alta parte, Invitatul Special din Marea Britanie a incurajat pe reprezentantii mediului academic, de consultanta si de afaceri prezenti la reuniune sa adere pe pagina www.FuturICT.eu la obiectivele programului, sa se manifeste activ si sa-si defineasca in timp util consortiile si proiectele lor. In incheiere, vorbitorul a felicitat modul de organizare al reuniunii de lansare si si-a exprimat increderea in sansele intensificarii capacitatii de inovare pe care o au cercetatorii romani in cooperare cu partenerii lor europeni.

La randul sau, initiatoarea proiectului si consultant stiintific/evaluator in domeniul proiectelor FP7 al Comisiei Europene, Prof. Carmen COSTEA, Presedinte fondator al Asociatiei pentru Stiinte Alternative, a recomandat calduros ralierea comunitatilor reprezentate la noul program UE in favoarea inovarii si cerut structurarea unei prezente coerente si substantiale a specialistilor romani si din intreaga zona in raport cu prioritatile si oportunitatile oferite de FuturICT.

In final, coordonatorul general al Retelei Regionale si al Comitetului de Initiativa pentru ITC Knowledge Accelerator - Hub Romania / Europa de Sud-Est, Dl Sever AVRAM, Presedinte executiv EUROLINK- House of Europe, a informat ca pregatirile pentru lansarea in curand a paginii web FuturIC&T - Bucuresti, Romania sunt in plina desfasurare si ca aceasta va da prilejul unei expuneri generoase a initiativelor si proiectelor importante, precum si a unor sinergii consistente in zona noastra geo-economica.

Precizam ca Sponsorii principali ai evenimentului au fost: University College London si Academia Romana. Partenerii institutionali ai evenimentului: Fundatia Universitara a Marii Negre; Asociatia pentru Stiinte Alternative; Universitatea Spiru Haret; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri. Partenerii media: Agentia de Presa RADOR; CaleaEuropeana.ro; CalendarEvenimente.ro; Comunicatii Mobile; N24 TV; TVRM.

Pentru conformitate,
Departamentul de Presa
EUROLINK-Casa Europei