Investitia in oameni nu inseamna forme fara fond!

Noi turbulentele legate de banii UE pentru dezvoltarea resurselor umane

Abonare gratuita

Conform chiar Curtii Europene de Conturi, care este responsabila de auditarea tuturor finantarilor la nivel comunitar, zona programelor pentru resurse umane este una dintre cele mai suspecte de nereguli si de folosirea - cel putin partiala - a acestor fonduri UE, pretutindeni in UE. Motivul principal: se lucreaza cu oameni, cu - din start - factori greu palpabili, mai ales cand este vorba de elemente de schimbare profunda a mentalitatilor.

In Romania, impresia initiala, inclusiv a consultantilor in domeniu, a fost insa ca aceste fonduri vor putea fi mai usor accesate decat altele, inclusiv pentru ca rigorile si gradul de complexitate erau evident mai mici decat in cadrul altor programe. Paradoxal sau nu, tocmai acest program este unul dintre cele care s-au aflat mai mult in centrul unor controale, reclamatii, demiteri si controverse - fara insa ca esenta birocratica a problemei sa se schimbe in mod radical. Dovada clara rezida chiar in rezultatele ultimei inspectii a Comisiei Europene care a impus verificari din partea autoritatii de management pentru fluidizarea procesului. Revista "Capital" (13 martie 2011) este una dintre putinele publicatii care se ocupa de aceste probleme ce par periferice, desi in rezolvarea acestora consta in mare parte cheia iesirii din criza actuala. De aceea, recenta investigatie a acesteia releva nu doar punctele de vedere ale celor trei grupuri tinta implicate - comunitatea consultantilor, beneficiarii de finantare si reprezentantii autoritatii -, ci si blocarea actuala a numai putin de 419 proiecte si a unor fonduri estimate de "Capital" la 3 miliarde de lei.

Data trecuta, vizita Comisiei Europene s-a soldat cu demiterea (justificata sau nu) a fostei conduceri a autoritatii. De aceasta data, este de presupus ca ping-pong-ul va continua mai mult, mai ales daca se ia in calcul dificultatea MFP de a asigura ritmic cuantumul mare al pre-finantarilor in valoare estimata de 900 milioane lei. In concluzie, aceasta noua situatie de gripare a sistemului de absorbtie, releva cateva puncte nevralgice majore:

Din cel putin toate aceste motive, succint amintite, este posibil inca mult timp sa ne confruntam cu situatii similare - cum este cazul si la infrastructura de transport, pescuit si acvacultura, inovare tehnologica etc.