Scrisoare Deschisa - Apel Oficial

Sprijinul societatii civile / mediului de afaceri pentru imbunatatirea radicala a absorbtiei fondurilor europene in Romania

Abonare gratuita

In atentia:
Primului Ministru al Guvernului Romaniei, E.S. Dl Mihai Razvan UNGUREANU
Presedintelui Comisiei Europene, E.S. Dl Jose Manuel Durao BARROSO

Copii spre informare: E.S. Presedintele Academiei Romane, Academician Ionel HAIDUC
A.S.R. Principele Radu al Romaniei, Casa Regala a Romaniei
E.S Dr. Senator Mircea GEOANA, Presedintele Comitetului National pentru Dezvoltare

Ca urmare a desfasurarii, la sediul Senatului Romaniei, in data de 14 martie 2012, a Mesei Rotunde "Finantarea europeana a infrastructurii de transport din Romania. Provocari, dificultati si perspective de competitivitate economica", institutiile si organizatiile reprezentante / invitate au decis drept oportuna avansarea unei propuneri comune oficiale in atentia E.S. Primului Ministru al Guvernului Romaniei, Domnul Mihai Razvan UNGUREANU, precum si E.S. Presedintelui Comisiei Europene, Domnul Jose Manuel Durao BARROSO.

Principalii organizatori ai acestei initiative au fost: Reteaua Regionala pentru Inovare Economica si Sociala in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii, coordonata de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, si membra a Consiliului Consultativ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (coordonat de Ministerul Afacerilor Externe) si al initiativei Social Innovation Europe (SIE), sprijinita de DG Enterprise - Comisia Europeana, in parteneriat cu Comitetul National pentru Dezvoltare, un forum non-partizan fondat in 2010 sub inalta autoritate a Presedintelui Academiei Romane, Academician Ionel HAIDUC si a A.S.R. Principele Radu al Romaniei.

Urmatoarele prestigioase institutii au onorat Masa Rotunda si au fost implicate in cadrul dezbaterii: Parlamentul Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv Coordonatorul National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, ACIS (Ministerul Afacerilor Europene), ANCS (Ministerul Educatiei), Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, ACRAFE (Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene), Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime”, EximBank Romania, ASE, Fundatia Universitara a Marii Negre de sub egida Academiei Romane. Ca observatori speciali la reuniune au participat: Vicepresedintele Academiei Romane, Academician Cristian HERA; Cancelarul Casei Regale a Romaniei, Dl Alexandru OPREAN; delegatul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Dra Ioana BADEA.

In vederea sprijinirii unei rapide eficientizari a procesului de gestionare si de evaluare a proiectelor cu fonduri europene, precum si a imbunatatirii radicale a implementarii acestora, in baza sugestiilor, recomandarilor si reactiilor din partea invitatilor si participantilor, coordonatorii din partea organizatiilor partenere le solicita, pe aceasta cale, Primului Ministru al Guvernului Romaniei si Presedintelui Comisiei Europene, un Punct Oficial de Vedere, precum si suportul institutional pentru functionarea in practica a unui Task-Force Mixt de tip european. Aceasta structura de lucru, care urmeaza a fi creeata pentru a sprijini autoritatile de management, urmeaza a fi compusa din reprezentantii institutiilor si organizatiilor mentionate mai sus, din urmatoarele domenii: academic; consultanta; parteneri sociali; sector ONG; organizatiile formatoare pentru personalul implicat in managementul si implementarea fondurilor UE. Secretariatul Tehnic va fi asumat de Fundatia EUROLINK – Casa Europei, al carei Presedinte Onorific este E.S Domnul Ambasador Liviu BOTA, fost Secretar General Adj. al ONU.

Task Force-ul, creeat cu sprijinul oferit de Academia Romana, precum si cu acela al mediului de consultanta reprezentat de ACRAFE, vizeaza sa interactioneze cu cele doua institutii financiar-bancare majore - Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, care au semnat deja memorandumuri de sprijin cu Guvernul Romaniei, in scopul de a implica cat mai profund si pe celelalte institutii detinatoare de interese in domeniu bunei gestionari a fondurilor UE in Romania si, in acest mod, sa poata fi asigurat un sprijin concret si efectiv pentru a se raspunde tuturor provocarilor ultimei perioade de implementare, din urmatoarele unghiuri de vedere: strategic, executiv, institutional, technologic, monitorizare, transparenta, anti-coruptie si comunicational. Una dintre prioritatile majore va fi, in acelasi context, reorientarea anumitor fonduri ne-accesate catre noile obiective ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD).

Alte detalii si clarificari suplimentare vor fi furnizate tuturor partilor interesate.

Pentru conformitate,
in numele Retelei Regionale pentru Inovare Economica si Sociala
in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii

Sever AVRAM
Presedinte Executiv
Fundatia EUROLINK-Casa Europei