La POS DRU, simplificarea verificarilor dubleaza birocratia

Constientizand intarzierile mari ale ritmului rambursarilor, criticate de Autoritatea de Audit, POS DRU complica si mai mult viata beneficiarilor

Abonare gratuita

Justificand necesitatea unei simplificari a verificarilor administrative asupra cererilor de rambursare la programul de finantare UE "POS DRU" (Dezvoltarea Resurselor Umane), autoritatea de management a mai introdus recent un sir de operatiuni solicitate beneficiarilor, obligandu-i pe acestia sa introduca pe internet (modulul "Action Web") informatiile privind cheltuielile eligibile declarate. Aceasta masura apare destul de tardiv in procesul implementarii proiectelor si este de natura sa simplifice doar activitatea functionarilor autoritatii de management. Practic, de acum inainte, solicitantii de rambursari sunt obligati sa dubleze completarea documentelor justificative, consemnandu-le mai intai pe web si apoi depunandu-le si in forma fizica. Oricum, autoritatea de management isi rezerva in continuare dreptul de a solicita suplimentar si alte documente justificative.

Mentionam ca in cazul acestei importante linii de finantare, regulile s-au schimbat cel mai frecvent "in timpul jocului", uneori si o data la doua-trei luni. Pe de alta parte, prefinantarile au fost sistate pentru o perioada care a durat uneori pana la 1 an, iar, recent, in practica, baremul prefinantarii a scazut la maxim 10%. In acest context, este de presupus ca, in locul de-birocratizarii invocate, dificultatile vor fi si mai mari pentru organizatiile neguvernamentale care nu pot beneficia, in Romania, de credite bancare sau de garantare bancara precum IMM-urile.