KNOWLEDGE MANAGEMENT COMMUNITY - Comunitatea KM (Managementul Cunoasterii) - Romania


 

Proiect realizat in parteneriat de catre

Fundatia EUROLINK-House of Europe si Knowledge Management Institute-Romania

 


Pentru a gestiona schimbarea este nevoie de un bun manager,

pentru a anticipa schimbarea este nevoie de un

Knowledge Manager

 

Argument

In luna februarie 2009, am inaugurat un nou program neguvernamental "INCUBATORUL de PROIECTE si AFACERI EUROPENE", destinat sa combine in mod cat mai realist si adecvat necesitatea de formare si certificare internationala a managerilor, expertilor sau intreprinzatorilor romani in domenii strict legate de exigentele pe care le ridica - odata cu aderarea la Uniunea Europeana - redactarea, implementarea si evaluarea cu succes a proiectelor / investitiilor cu finantare europeana sau internationala. Multumita interesului suscitat in randul comunitatii de afaceri, ca si a specialistilor din sectorul public, la inceputul anului 2010, am continuat acest program intr-un format mai pragmatic si actualizat in raport cu cererile si nevoile participantilor sub numele "SCOALA BANILOR EUROPENI" pentru experti, manageri, consultanti si intreprinzatori.

 

Aceasta sectiune a fost creata drept o oportunitate conexa de informare, relationare si de consiliere reciproca intre membrii actuali sau potentiali ai Comunitatii KM si, totodata, ca un spatiu de dezbatere si consultare asupra intregului proces de gestionare si implementare a Fondurilor Europene si a altor programe internationale in tara noastra.

 


 

Vectori centrali de interes si actiune

KM inlesneste crearea, comunicarea si aplicarea cunostintelor de toate felurile pentru a obtine cea mai mare valoare din derularea unei activitati specifice (core competencies).

 

KM este folosit si pentru rezolvarea problemelor aparute in organizatie, precum si in cazul in care avem de-a face cu un produs sau serviciu ce constituie o inovatie.

 

KM faciliteaza stabilirea unor relatii superioare cu beneficiarii, partenerii si furnizorii.

 

KM guverneaza si imbunatateste practicile de operare si procesele.

 

In total, ne bucuram sa consemnam ca un numar de circa 170 de persoane fac deja parte integranta din Comunitatea KM din Romania.


 

De ce Knowledge Management

si nu altceva?

Managementul Cunoasterii (Knowledge Management - KM) este procesul de gestionare a cunostintelor.

In context organizational, KM reprezinta procesul de managerizare a cunoasterii organizationale in scopul crearii valorii in activitate si generarii de avantaj competitiv. Afla mai mult!

 

Scurt istoric

Conceptul de Knowledge Management (KM) si certificarea internationala a acestui set de competente si abilitati de consultanta si training au la baza un program demarat initial in Statele Unite (Washington D.C.) in anul 1998.

Dezvoltarea ulterioara a acestui concept si sistem de certificare de tip Knowledge Management a condus, in anul 2004, la fondarea International Knowledge Management Institute (IKMI). Acesta functioneaza ca o institutie educationala cu vocatie mondiala si, simultan, ca asociatie de afaceri, cu filiale in Europa, Asia, Australia, Africa, Orientul Mijlociu si America de Nord.

In Europa de Est este reprezentata sub numele de Knowledge Management Institute-Romania.

Managementul Cunoasterii si Fondurile Europene

"Banii europeni" solicita valoare adaugata foarte mare in proiectele nostre de accesare a fondurilor nerambursabile.

KM ajuta la cresterea impactului folosirii acestor fonduri, prin cresterea gradului de inovatie si prin valorizarea potentialului uman.

Solutia noastra este concreta: desi in mod practic, in ghidurile solicitantilor nu se specifica acest lucru, inovatia si factorul uman sunt conceptele care fac diferenta atunci cand proiectele nostre sunt evaluate.

Prin programele KM, noi va oferim acest "wild card" de acces asigurat in lumea proiectelor de success.

Luati parte directa si veti intelege diferenta! 

 

"Early Warning Support

este un buletin informativ de alerte rapide privind oportunitatile de investitii prin fonduri UE post-aderare, realizat sub egida Platformei de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile

in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds".

 

Citeste online numarul curent al Buletinului Early Warning Support

 

 


 

Evenimente KM

Comunitatea KM din Romania

Solutii KM

Beneficiile KM

SCOALA BANILOR EUROPENI (2012)

Editia V. februarie 2012

 

SCOALA BANILOR EUROPENI (2010)

Editia IV. 19-20 noiembrie 2010

Editia III. 25-26 martie 2010

Editia II. 25-26 februarie 2010

Editia I. 28-29 ianuarie 2010

 

INCUBATORUL DE PROIECTE SI AFACERI EUROPENE (2009)

Editia VI. 17 octombrie 2009

Editia V. 12 iunie 2009

Editia IV. 15 mai 2009

Editia III. 8-9 mai 2009

Editia II. 19-21 martie 2009

Editia I. 6 februarie 2009

KM Experts

Solutii-cheie ale Managementului Cunoasterii si modelul KM specific unei organizatii bazate pe cunoastere (KM Organization)

Lista actualizata

 

KM Specialists

Implementarea KM si aplicabilitatea principiilor acestuia in conditiile echipei de implementare a proiectelor cu fonduri europene

Lista actualizata

 

 

KM Fundamentals

Familiarizarea cu bazele sistemului de date, informatii, tipuri de cunostinte, concepte fundamentale, principii si factori critici ai KM.

Lista actualizata

KM Fundamentals

Managementul Cunoasterii (KM) ca provocare a reinventarii companiei in conditii de criza

Curricula

 

KM Specialist

Dezvoltarea unei organizatii bazate pe Cunoastere

Curricula

 

KM Expert

Procesul Knowledge Management

Curricula

formare personalizata si multi/trans-disciplinara, deschisa unor categorii foarte largi de membri

certificare specifica de nivel international a competentelor si abilitatilor dobandite

 

afiliere la grupul de elita al Comunitatii KM din Uniunea Europeana

 

acces la comunitatea de bune practici instituite prin sistemul KM

 

Galerie Foto

 

Sever AVRAM (EUROLINK); Simona PIELARU (AM POSDRU);

Iuliana TOPOLEANU (AM POR)

Participanti la cea de-a doua editie a

SCOLII BANILOR EUROPENI (25-26 februarie 2010)

Octavian SERBAN (KMI-Romania); Carla LEDDA (Item);

Marco CAREDDA (OpenMed); Marius PITI (AIPPIMM)

 

Participanti la cea de-a treia editie a

SCOLII BANILOR EUROPENI (25-26 martie 2010)

Iuliana TOPOLEANU (AM POR); Mihaela BOBOC (OI PSI)

SCOALA BANILOR EUROPENI (25-26 martie 2010)

Participanti la cea de-a treia editie a

SCOLII BANILOR EUROPENI (25-26 martie 2010)

 

 

Rolul Comunitatii  Knowledge Management (KMC) - Romania

Scopul si Functiile KMC

Impactul oferit

Atuuri speciale

Comunitatea Knowledge Management (KMC), se defineste primordial drept o retea nationala de impartasire a informatiilor si cunoasterii in domeniul managementului si afacerilor.

 

Cei care s-au initiat in aceasta revolutionara gama de solutii de business creativ construiesc impreuna o platforma virtuala si mereu actualizata in vederea  atingerii urmatoarelor elemente-cheie:

 

favorizarea schimbului de  idei, cu predilectie asupra programelor si proiectelor europene;

stabilirea de colaborari pe proiecte sau noi parteneriate de afaceri atat la nivel national, cat si pe cele 5 continente acoperite de International KMInstitute;

invatarea reciproca face-to- face si in  medii virtuale.

Scopul central al KMC: nevoia si dorinta de a acumula noi experiente, perspective profesionaliste vazute din launtrul problemelor, ca si bune practici legate de un subiect sau de un domeniu anume, utilizand reguli si procese comune. In mod firesc, membrii au propriile lor foi de parcurs in cadrul proiectelor si propriile rezultate asteptate in activitatile lor profesionale.

 

Functii asumate de KMC:

transformarea know-how-ului local acumulat in informatii de interes european sau global;

promovarea unor standarde imbunatatite de practica dincolo de frontierele artificiale profesionale si geografice;

identificarea profitabila a unor interese convergente de business si intemeierea de relatii de cooperare care sa genereze sprijin social mai larg, sporirea entuziasmului membrilor si confirmari ale asteptarilor personale.

 

Altfel spus, pe scurt, membrii nostri colaboreaza printr-o impartasire a cunostintelor, invata unii de  la ceilalti sau se lupta in comun sa descopere noi solutii pentru rezolvarea unor cazuri ce pareau anterior insolubile.

sprijinirea comunicarii mai eficiente intre organizatiile/ companiile  de provenienta ale membrilor comunitatii pentru punerea in opera a strategiilor lor corporative si rafinarea competentelor lor profesionale;

marirea vitezei de reactie si transpunerea inovarii impuse de noul stil de leadership occidental si de pozitionarea pe Piata Unica Europeana (European Single Market);

integrarea intr-un veritabil lant-retea de valori si de activitati privilegiate ale organizatiilor-mama si ale membrilor insisi;

adoptarea strategiilor apte sa-i ajute sa se alinieze mai indeaproape structurilor birocratice guvernamentale uneori pletorice, dificil de inteles si de penetrat comunicational;

producerea de instrumente si metode de consolidare manageriala pentru centralizarea competentelor comune, racordate la propriile standarde de excelenta ale membrilor;

motivarea si determinarea angajamentului moral al membrilor pentru  sustinerea dezvoltarii durabile a comunitatilor carora apartin.

KMC se defineste in mod sintetic prin urmatoarele atuuri speciale:

influenta sa se face din plin simtita in procesul de bugetare si planificare a proiectelor/ investitiilor in derulare ale membrilor actuali sau potentiali;

este perceputa drept o cale indreptatita de consacrare/ repartizare a timpului activ;

implica un numar neasteptat de persoane inspirate de valori si obiective comune;

se dovedeste o sursa chestionabila si tranparenta in privinta producerii si ghidarii selectiei cunoasterii critice, absolut necesara in dezvoltarea inteligenta a proiectelor/ afacerilor;

devine o sursa oficiala de autoritate indubitabila in institutiile sau firmele care au inteles sa-si bazeze puterea pe cunoasterea (KM) pe care o creeaza si directioneaza prin proiectele proprii.

 

Consecinte benefice ale afilierii la KMC

Conform unor studii sociologice consacrate precum Raportul "Using Communities of Practice to Drive Organizational Performance and Innovation" ce dateaza in America inca din anul 2005 afilierea la KMC s-a evidentiat prin consecinte benefice precum:

  capacitatea de a constitui un motor central al evolutiei carierei profesionale de manager, consultant, expert sau lider;

  un procent 80% din organizatiile care au adoptat bunele practici, de pilda, in SUA, prin intermediul KMC s-au internationalizat ulterior;

  ghidajul/ mentoratul noilor membri ai organizatiilor ce adopta asemenea practici se distribuie intre un mentor principal si alte persoane din diverse departamente;

  promovarea permanenta a unui management performant detine un puternic rol in selectarea si formarea KMC-Romania prin companiile si institutiile care o asuma, ceea ce scoate inca o data in relief importanta abandonarii oricaror improvizatii de moment si pe aceea a constructiei unor capacitati de prognoza pe termen lung;

  afilierea la KMC ajunge sa constituie parte integranta a creerii altor initiative si strategii de business, inclusiv referitoare la structurarea muncii in echipa, implementarea programelor de ameliorare a activitatii si de training.

TESTIMONIALS

"O initiativa absolut necesara in conditiile in care accesarea fondurilor europene este inca la nivelul demistificarii la noi in tara. De aceea schimbul de informatii este absolut vital in acest stadiu" - Marius NEDELCU - Qipa.net

"Cursul ofera o buna balansare a procesului de diseminare a informatiei in corelatie cu nivelul de expertiza foarte variat al participantilor" - Cristina MARIAN - Silver Basket Management

"Curs interactiv 'open-minded' bazat pe experientele reale ale altora din care oricand poti invata ceva indiferent de domeniul de activitate pe care il profesezi" - Irina NASTASESCU - OTIMMC Ploiesti

"Cursul inlesneste gasirea de solutii la problemele cu care ne confruntam si creeaza un mediu prielnic de colaborare intre autoritati si consultantii in fonduri structurale" - Ivana COLGIU - Amir Contab

"Felicitari! Am aflat multe lucruri noi si interesante, am cunoscut oameni deosebiti, atat printre cursanti, cat si invitati/moderatori" - Laura CARADIMA - Fair & Full Consulting

"Cu toate ca nu am experienta la nivelul altor participanti, pot spune ca acest curs m-a inspirat. Va multumesc!"  - Dumitru Daniel DOBRE - Pinosani Plast

"Intalnire interesanta. Foarte utila intalnirea intre autoritatile publice si beneficiarii de proiecte. Cel mai important fapt este crearea de contacte si relatii din diferite domenii" - Cosmin CHIDRIS - COOPER Sibiu

"Un seminar ce a deschis noi perspective si posibilitati cu privire la elaborarea unui proiect pe fonduri europene, folosind tehnicile de Knowledge Management pentru eficientizarea atingerii scopului final - atragerea fondurilor europene si dezvoltarea unui business sustenabil si de durata" - George TILIMBICI - Raiffman Intermed Constanta

"Aceste cursuri reprezinta un adevarat Incubator de Proiecte Europene. Informatiile sunt pertinente si reflecta experienta unor specialisti in acest domeniu" - Cristian Andrei TAPLIUC - MAN Sistem

"A fost o experienta utila, valoroasa si interesanta. A generat o noua idee de proiect foarte interesanta. O diagnoza de sector cu aplicatii practice care nu a mai fost realizata pana in prezent. Vom colabora si marturisesc faptul ca a fost pentru mine o achizitie noua de competente" - Dr. Ing. Viorica BOBOC - Agentia Nationala de Consultanta Agricola

"Foarte instructiv si interesant. Prea concentrat - multe informatii intr-un timp scurt. Specialisti foarte buni" - Vasilica NEACSU - Asociatia Euromediu si Dezvoltare Sociala

"Un alt univers!" - Ioan Justin SORESCU

 

Calendar de desfasurare a reuniunilor KM

 

Inscrieri "NOI OPORTUNITATI DE FINANTARE UE" - Bucuresti, februarie 2012

"Tactici, trucuri si stratageme pentru succesul proiectelor"

 

 

Follow-up "KNOWLEDGE MANAGEMENT EXPERT" - Bucuresti, 19-20 noiembrie 2010

"Certificare KME : etapa decisiva pentru o cariera internationala"

 

Follow-up "SCOALA BANILOR EUROPENI" - ed. III. - Bucuresti, 25-26 martie 2010

"Noi orizonturi de actiune si formare lansate la editia a III-a SCOALA BANILOR EUROPENI"

 

Follow-up "SCOALA BANILOR EUROPENI" - ed. II. - Bucuresti, 25-26 februarie 2010

"Noi parteneriate de lucru si impact de succes cu ocazia noii promotii a SCOLII BANILOR EUROPENI"

 

 


Cooperari si sprijin in favoarea KM

 

Organizatii si institutii partenere

 

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM - aippimm.ro)

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE - acrafe.ro)

Asociatia de Stiinte Alternative din Romania (science.ase.ro)

Biroul de Imagine (imagineata.ro)

Centrul Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala Bucuresti (CRFB - crfb.ro)

Centrul de Training ALERON (aleron.ro)

CINAQ - Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala

CRENoS - Centro Ricerche Economiche Nord Sud, Italia (crenos.unica.it)

SCA Deleanu Vasile-Avocati (membra Warwick Legal Network - deleanu.ro)

Detente Consultants - Paris (detente.fr)

Fundatia "Radio Romania" (srr.ro)

Hotel Elizeu Bucuresti (hotelelizeu.ro)

METROUL SA (metroul.ro)

Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" (ugc.ro)

Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR - uplr.ro)

 

Invitati speciali si speakeri

 

Jamil BENABDALLAH - Detente Consultants (Paris)

Mihaela BOBOC - Ministerul Comunicatiilor (OI PSI)

Andrei BRAD - Managing Partner - KVT Consulting. Knowledge. Vision. Tehnology

Claudiu BULACEANU - Managing Partner - ALERON. Training. Consulting. Outsourcing

Emanuele CABRAS - OpenMed (Italia)

Prof. Univ. Dr. Marco CAREDDA - OpenMed (Italia)

Av. Ilie CIMPOIERU - Societatea "Deleanu Vasile-Avocati", membra a Warwick Legal Network

Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA - Academia de Studii Economice/Presedintele Asociatiei de Stiinte Alternative

Augustin DRAGAN - Managing Partner - ALERON. Training. Consulting. Outsourcing

Anca DUMITRASCU - Consilier - LEADER si Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Av. Mihai FERARIU - Consulul Marelui Ducat de Luxemburg

Cristian GEORGESCU - Ministerul Economiei - OI Energie

Daniela GHEORGHIAN - ANCS

Georgeta GHETE - Centrul Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala - Bucuresti

Viorel IOANAS - Consilier - ANCS

Rodica IONESCU - Fondul National pentru IMM

Carla LEDDA - Consultant, Item (Italia)     

Martin LICENIK - Seful Biroului Economic al Ambasadei Cehiei         

Soren LUNDVALL - Deputy Head of Mission, Ambasada Suediei in Romania

Ec. Cosmin Silviu MELECA - Min. Muncii - AM POS DRU

Dr. Iolanda MIHALACHE - Presedintele PartNET (Partnership for Sustainable Development)

Daniela OANCEA - Ministerul Comunicatiilor 

Radu ONOFREI - Presedinte - Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE)

Carmen POPA - Ministerul Economiei - OI Energie

Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala "Costin Murgescu" al Academiei Romane

Raluca SIMAN - ClubAfaceri.ro / GhiseulBancar.ro

Mariana SPRANCEANA - Consilier superior - MIMMC

Iuliana TOPOLEANU - AM POR, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Radu TURCITU - Ministerul Economiei - OI Energie

Av. Andrei UNGUREANU - Partner, Societatea "Deleanu Vasile-Avocati", membra a Warwick Legal Network 

Drd. Ion VACIU - Director, "Comunicatii Mobile"

Dragos VISINESCU - Senior Partner - KVT Consulting. Knowledge. Vision. Tehnology

Doru ZAFIU - ANCS

 

 

Parteneri Media permanenti

                                        

                                        

                                                  

 


Contact

Secretariat EUROLINK - Casa Europei / Platforma EU-RO Clearing Funds:

Cartier Floreasca, Str. Gh. Bulugea nr 9, sector 2, Bucuresti - Romania

Tel./fax: (021) 230.49.97; 231.52.88

E-mail: eurolink@b.astral.ro ; info@structuralfunds.ro

Contact

on-line

 


Inapoi la siteul StructuralFunds.ro